Az otthoni hulladéktüzelés káros a környezetre

A GYHG Győri Hulladékgazdálokdási Nonprofit Kft. a tüzelőberendezések helyes használatára hívja fel a figyelmet.                                                                                       


A háziszemét otthoni égetése is hozzájárult Budapest és több vidéki nagyváros levegőjének ideiglenes megromlásához. A fővárosban az autók közlekedését is korlátozni kellett, míg a friss szél kisöpörte a rossz levegőt. Annak érdekében, hogy az említett helyzet ne alakuljon ki, Győr és a térség hulladékgazdálkodási rendszerének üzemeltetője, a GYHG Nonprofit Kft. a tüzelőberendezések helyes használatára hívja fel a figyelmet.

 

A szemét kazánban, kályhában vagy kandallóban való égetése károsítja a tüzelőberendezéseket, rontja a hőleadási hatékonyságot. A műanyagok égetése során kéményben üveg keménységű bevonat rakódik le, ami be is gyulladhat, veszélyeztetve az ingatlant és környezetét. A hulladékokkal történő tüzelés során jelentős mennyiségű károsanyag és por kerül szűrés nélkül a levegőbe. A nem kívánatos légköri elemek megjelennek az emberek szabadtéri tartózkodásának levegőzónájában, ami egészségkárosodást eredményezhet. A hivatalos hulladékégető üzemek viszont modern szűrőberendezésekkel, speciális filterekkel vannak felszerelve, a kibocsájtás ellenőrzött.

 

Városunkban és további 111 településen a hamu a lebomló hulladékok gyűjtésére szolgáló barna fedeles kukában helyezhető el. Érdemes figyelni arra, hogy kukába dobás előtt a hamu mindenképpen hűljön ki. A hamut először fémvödörben ajánlatos tartani, majd miután kihűlt, lehet a műanyag hulladékgyűjtőbe dobni. Amennyiben a közszolgáltató tulajdonát képező kuka sérül, vagy megolvad, leég vagy megsemmisül, akkor a használónak a kárt meg kell térítenie. A hamu hideg állapotban történő kidobására különösen ajánlott figyelni, hiszen az olvadó, égő kuka akár a lakóházat is veszélyeztetheti.

 

A hamu - amennyiben nem hulladék elégetése történt - alkalmas a kertben komposztba keverésre, vagy a gyümölcsfák alá talajerő utánpótlásra.

 

A barna fedeles kukába dobjuk:

Hamu kihűlt állapotban

Salak

Kávézacc

Ételmaradék

Falevél

Fűkaszálék

Gyümölcshéj és csutka

Zöldségmaradék