Belehalhat, aki hulladékkal fűt

A GYHG Nonprofit Kft. az elmúlt hónapokban több alkalommal felhívta a figyelmet az otthoni hulladékégetés veszélyeire.                                                                                    

 

A téli szezon különösen hideg szakaszaiban sajnos tapasztalható, hogy sokan a vegyes háztartási szemét eltüzelésével próbálják csökkenteni a fűtési költségeket. Egy közelmúltban megjelent tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy aki így tesz, nem csak törtvényt sért, de emberi életeket is veszélyeztet.


A Greenpeace adatai szerint megdöbbentő, mi minden tűnik el a kályhákban: műanyag hulladék, ruha, cipő, autógumi. Mindezzel nem csak az a probléma, hogy a házi szemétégetést tiltja a törvény. Nagyobb baj, hogy az eljárás tragikus következményekkel járhat: a belélegzett szennyezett levegő többek között szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos elváltozásokat, a gyermekekben fejlődési rendellenességet okozhat. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint Magyarországon csak a szennyezett finom porszemcsék belélegzése miatt évente 12 800 ember hal meg.


Amikor hulladékot égetünk, nagyjából százszor-ezerszer annyi dioxin keletkezik, mint natúr száraz fa tüzelésekor. De számos más rákkeltő vegyület is képződik a háztartási szemét elégetése során, ilyen a formaldehid, a benzol vagy a vinil-klorid.


A káros anyagok belélegzése különösen veszélyes a gyerekekre nézve, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett. A legnagyobb szennyezés magát az égetőt éri, hiszen ő kapja a legnagyobb terhelést, illetve annak közvetlen környezetét, szomszédságát. Asztma, allergia, tüdőrák, szív- és érrendszeri megbetegedések, immunrendszeri zavarok, máj-, vesekárosodás, impotencia, idegrendszeri megbetegedések – szinte végtelen azoknak a betegségeknek a sora, amik a hulladékégetéshez köthetők.


A Greenpeace szerint az emberek elsősorban tájékozatlanságból, elővigyázatlanságból és lustaságból égetik el otthon a szemetet.


A GYHG Nonprofit Kft. felhívja a figyelmet arra, hogy a Győrben és a nagytérségi Önkormányzati Hulladékgazdálkodási Társulás területén működő hulladékudvarokban a magánszemélyek egész évben ingyenesen elhelyezhetik a feleslegessé vált hulladékokat, lomokat, autógumikat.

 

A hulladékudvarok nyitvatartási rendje pdf formátumban ide kattintva letölthető.