Üveggyűjtők cseréje

Korszerűbb üveggyűjtő edények kerülnek közel negyven szelektív hulladékgyűjtő szigetre.                                                                               

A köztisztaság fenntartásáért Győr önkormányzata, a GYŐR-SZOL Zrt. és a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. is sokat tesz. A napokban a közszolgáltató közel negyven szelektív hulladékgyűjtő szigeten helyez el új, korszerűbb üveggyűjtő edényeket.

Két évvel ezelőtt a GYŐR-SZOL Zrt. kísérleti jelleggel Szigetben, Újvárosban és Győrszentivánon kicserélte az üveggyűjtőket a szelektív szigeteken. A szakemberek akkor azt remélték, hogy az új, nagyobb, harang alakú tárolók palacknagyságú bedobó nyílásán az emberek nem tömik tele a gyűjtőt más hulladékkal. A feltevések beigazolódtak, az új típusú gyűjtőkből sokkal tisztább üveget szállít el a GYHG Nonprofit Kft.

A kísérlet tehát sikerrel zárult, ezért a napokban a GYHG Nonprofit Kft. további városrészekben is bevezeti az újítást. Február elejétől Győrszentivánon, Likócson, Szigetben, Újvárosban, Maralváros II-őn, Szabadhegyen, Kismegyeren és Ménfőcsanakon találkozhatunk a harang alakú üveggyűjtőkkel a szelektív szigeteken.

A hulladékok közül az üveg a legegyszerűbben és legkönnyebben újrahasznosítható anyag. Mindez akkor igaz, ha az üveghulladékot begyűjtő közszolgáltató a tiszta állapotában tudja átadni a feldolgozóknak. Amennyiben a szelektív szigeten az üveggyűjtőbe más hulladék keveredik, akkor az üveg – kézzel nem válogatható – nehezen kezelhetővé válik.

A tapasztalatok szerint az új edények előnye, hogy a kivitelből adódóan kiszedni is nehezebb belőlük a hulladékot, így a guberálás lehetőségei is beszűkülnek. Mindezekkel együtt az új edények nagyobbak, az űrtartalom 1100 literről 1500 literre növekszik, ennek köszönhetően a logisztikai költségek is optimalizálhatóak.

A GYHG Nonprofit Kft. elsők között ott cseréli ki az üveggyűjtőket, ahol a szelektív szigetek közvetlen közelében vagy légterében nincsen faág, vagy légvezeték. Ennek oka, hogy az edény ürítésekor a gyűjtőt darus szerkezettel fel kell emelni, ehhez pedig hely kell.


A város és a közszolgáltató tehát folyamatosan törekszik a közterületen zajló szelektív hulladékgyűjtés rendeltetésszerű működtetésére. A szelektív gyűjtés addig tud működni, amíg a hulladék termelői felelősségteljesen gondolkodnak. Ennek egyik formája, ha a nem elkülönítetten gyűjthető hulladékok rendszeresen a vegyes hulladékok elhelyezésére szolgáló kukába, majd a közszolgáltatóhoz kerülnek.